Havskilpaddene

Kartlegging av skilpadde-egg Foto Knut Werner Alsén

Kartlegging av skilpadde-egg Foto Knut Werner Alsén

«Loggerhead» havskilpaddene (Caretta Caretta)
Zakynthos er svært viktig som reproduksjonsområde for «Loggerhead» havskilpaddene (Caretta Caretta) som lever og hekker i områdende ved Middelhavet.  Dette førte til at den greske stat i 1984 innførte strenge tiltak for beskyttelse havskilpaddene. Formålet var å kontrollere og regulere utviklingen og opprettholde kvaliteten på strendene som caretta-caretta skilpaddene benytter årlig.

De økologiske tiltakene ble ytterligere styrket i 1990 ved signeringen en såkalt «president resolusjon». I dag er Zakynthos en del av det økologiske nettverket «Natura 2000» som regulerer verneområder i Europa.

Basert på denne lovgivningen, i tillegg til spesielle begrensninger i forhold til antall besøkende og bruk av solsenger og parasoller er følgende nevnt i resolusjonen: Turist utviklingen er ikke tillatt på hekkende strender og boligbygging er strengt regulert. Kunstig belysning er ikke tillatt og kjøretøy er ikke tillatt brukt på strendene. På Zakynthos er det innført gitte soner hvor heller ikke båter kan ferdes, og hvor fiske ikke er tillatt. I sone B er fartsgrensen satt til 6 knop, mens oppankring av båter ikke er tillatt. Oppdrettsanlegg er forbudt i begge soner.

Etter påtrykk fra frivillige naturvernorganisasjoner, forsker og enkeltpersoner på Zakynthos etablerte den greske regjeringen en nasjonalpark på Zakynthos. Dette var den første nasjonalpark som skulle beskytte loggerhead-havskilpaddene i Middelhavet. The National Marine Park (NMPZ) arbeider nå aktivt sammen med The Archelon Sea Turtle Protection Society for å bevare svært viktig naturarv og opprettholde den økologiske balansen i marine og kystnære område i Laganas-bukten og alle øyene omkring  Zakynthos.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: