Mat

Fiskerestaurant på Zakynthos. Foto Knut Werner Alsén

Fiskerestaurant på Zakynthos. Foto Knut Werner Alsén

Det zakyntiske kjøkkenet  
Det tradisjonelle zakyntiske kjøkkenet består av de samme råvarene man ellers finner i Hellas, basert på friske grønnsaker, fisk, kjøtt, fugl og melkeprodukter, som yoghurt og ost. Basisingrediensen, som i middelhavskostholdet forøvrig, er extra virgin olivenolje. Tilbehøret er selvsagt vin.

Det individuelle særpreget i matoppskriftene dannes blant annet av alle de aromatiske fjellurtene som det finnes mye av på Zákynthos; oregano, rosmarin, basilikum, persille, timian, mynte, salvie, sitron og hvitløk for å nevne noen. Det meste av råvarene produseres på øya og bruken av de autentiske oppskriftene er bestemt av årstidene.

Sammensmelting 
Zákynthos har opp gjennom århundre vært kontrollert av mektige stormakter og fyrstedømmer, spesielt Venezia. Sammen med dette og immigrasjon fra det sørlige Hellas har øya blitt tilført mattradisjoner som historisk sett er en sammensmelting mellom det klassiske østlige greske og impulser utenfra. Derfor kan mye av det som i dag kalles det tradisjonelle zakyntiske kjøkkenet vel som mye ha sitt opprinnelige utspring fra Konstantinopel og Kreta i øst eller Sicilia og Venezia i vest. Likevel er det noe som skiller øyas smaker fra andre steder i Hellas; de lokale råvarene som produseres på øya.

Lokale råvarer
Siden Zákynthos er en øy, har det utviklet seg særegne isolerte arter som kun finnes her, eksempelvis melon, løk, vinstokker, krydder og sau. I tillegg påvirkes smaken av alt saltet fra det joniske havet, den kalkholdige geologien og det særegne jordsmonnet, samt vannrike vintre og solrike somre. Øya har mange spesialiteter og matvariasjonene som man finner ved å oppsøke de rette stedene. For all del unngå turistfellene, som det også er det mange av. Et godt råd for å finne fram til gode spisesteder er å gå der grekerne selv går, spesielt de lokale.

Forretten er felleseie
Et typisk gresk måltid består av en rekke ulike forretter (orektiká), hovedrett og frukt til dessert. Forrettene er felleseie, som deles med alle. Ønsker du en rask start eller et alternativ til alle forrettene, kan du tømme olivenolje og litt salt i en skål og dypp brødet. Bestill gjerne noen hele oliven (bordoliven) og topp det hele med en skål tzatziki. Forøvrig har Zákynthos mange lokal bakerier med særegne brødsorter.

Bytt ut smør med olivenolje
Når brødet kommer, bytt ut smøret med olivenoljen som alltid står på bordet. Smør til brød er kun for å tekkes turister. Det er egentlig et ukjent fenomen i Hellas. På Zákynthos er olivenoljen du finner på restaurantene stort sett fra egen produksjon. Viser det seg at det er rett, har du et godt samtaleemne med eieren.

Sannsynligheten for at du har en førsteklasses olivenolje foran deg er stor. Zákynthos anses som den tredje beste greske produsenten av olivenolje. Dette er man stolt av på øya. Det er slett ikke uvanlig at du får med en flaske eller to av egenprodusert olivenolje på veien ut. Dette er et signal om at besøket er godt likt. Førsteklasses extra virgin olivenolje fra Zákynthos er nå tilgjengelig i Norge via den norske importøren Gresk Olivenolje.

Hovedretten 
Hovedrettene (kyria piáta) kommer etter at alle forrettene er spist. Det er selvsagt mulig å komponere et godt måltid med kun ulike forretter, som gir en rik variasjon av smaker. Dessert slik vi er vant med i Norge, er ikke vanlig. Måltidet i Hellas på sommerstid avsluttes i stedet med frukt, gjerne vannmelon.

Husets vin  
Zákynthos’ produserer mye vin og har flere lokale produsenter. Når du er ute, prøv gjerne husets vin Er du riktig heldig er den både bedre og langt billigere enn flaskevin. Treffer du, har du på nytt fått et god samtaleemne. Blir du tilbudt en flaske på veien ut så ta imot, av ren høflighet.

Mye å velge mellom
En matreise på Zákynthos er en reise blant utallige familiedrevne tavernaer og restauranter, og det er nok av gode steder å velge mellom. Grekerne er glade i å spise ute og turistene er mange. Vi har plukket ut et knippe som vil liker og mener er blant de beste, som serverer tradisjonell mat etter lokale oppskrifter.  Vi tar selvsagt et forbehold om at stedene kan har forandre seg siden vi var der sist: Kokken kan har sluttet eller stedet har skiftet eiere. Oppdager vi at kvaliteten på stedet vi anbefaler har sunket sletter vi det fra listen nedefor.

Ladofanaro

Ladofanaro

Ladofanaro
Spisestedet Ladofanaro betyr oliven lampe, og er kjempehyggelig. Eieren Spiros Milonas serverer svært god økologisk matretter. Spiros som har bodd 10 år i Sveits, der han ble kjent med gastronomisk mat, har ikke overlatt noe til tilfeldighetene. Ladofanaro er et stykke Hellas med sveitsisk kvalitet. Med egne ferdigheter har Spiros lykkes en fullgod økologisk gresk taverna med kvalitet. Maten som serveres er basert på lokale råvarer, etter tradisjonelle oppskrifter. Ladofanaro har fått til det lille ekstra som gjør en en middag her til noe langt større. Omgivelsene er fantastiske. Dette er et sted man tar med seg sine viktige gjester. Fram til august er stedet åpent fra kl 18.00. Stedet er egnet også for barn. Stedet kan være litt vanskelig å finne, men er virkelig verdt å lete etter. Ladofanaro ligger i landbyen Agia Marina. Kjør dit og spør etter veien (Finn veien på Google Map) 
Les mer

To Meraki

To Meraki

To Meraki
To Meraki er en av våre favorittrestauranter på Zakynthos. Vi er der flere ganger hver sommer. To Merkaki har særdeles god mat, utmerket service og er et flott sted å nyte de fine sommerkveldene på Zakynthos. Hit kan du ta med gjester som er kjennere av gresk mat, – de får også en ny opplevelse. Restauranten som ligger ikke langt unna Tsilivi, i Tragaki, har god utsikt over landskap og hav. Les mer

Ampelostrates

Ampelostrates

Ampelostrates
Ampelostrates er det mest rustikke spisestedet vi kjenner til på Zákynthos, med et særpreget matuttrykk og lokaler vi ikke har sett noe sted. Vi ble første gang kjent med stedet via gode greske venner, som selv driver matservering av høy klasse på øya. Det sier jo mye. Stedet ligger i fjellsiden, i landsbyen Koiliomeno, og er yndet av de lokale som verdsetter noe unikt på egen øy. Eierne driver gårdsturisme og serverer mat i et miljø blandet av matkultur, kunst, musikk og hester. Ampelostrates baserer oppskriftene sine på egne økologiske landbruksprodukter og serverer vin fra egen produksjon. Eierne har skapt et svært spennende matalternativ på Zákynthos. Her finnes ingen meny, du bare tar det du får og sier stopp når du er fornøyd. Eller at de ser at du ikke har mer behov. Stedet anbefales, men sett av hele kvelden. Les mer

Diacroniko Tavern

Diacroniko Tavern

Diacroniko Tavern
Diacroniko Tavern har en svært god meny. Dette er et ypperlig valg om man ønsker å spise god mat basert på lokale råvarer og øyas tradisjonelle oppskrifter. Nesten alle grønnsakene som serveres er produsert i egen kjøkkenhage. Vi tok med oss den norske ambassadøren til Hellas da han besøkte øya for første gang i embedets medfør. Han var strålende fornøyd med maten. Diacroniko er bygget opp i lokal steinarkitektur og tilbyr ofte lokal kvalitetsmusikk. De har vinteråpent, og mye besøkt av lokale grekere. Du finner spisestedet langs hovedveien fra Zakynthos by og på vei nord til Alykes området. Vel verd et besøk selv om det ligger ved en vei. Les mer 

Peppermint

Peppermint

Peppermint
Peppermint er et bra valg om du leter etter nye og moderne varainter av gresk mat. Kjøkkenet tilbyr gode retter, stedet er intimt og hyggelig, og servicen er i første klasse. Restauranten passer vel så bra til en romantisk aften som til en avsluttende forretningsmiddag. Vinteråpnet. Les mer på www.pepper-rest.com

Komis Fish Tavern. Foto: K. W. L. Alsén

Komis Fish Tavern. Foto: K. W. L. Alsén

Komis Fish Tavern
Dette stedet går for å være den beste fiskerstauranten på øya. Mye omtalt i utenlandsk presse. Komis ligger i byen, ved vannet på havna like ved St Dionyios katedralen. Ikke la deg lure av den enkle beliggenheten, fordi matopplevelsen er stor. http://komis-tavern.gr/

Porto Limnionas

Porto Limnionas

Porto Limnionas
Limnionas svært god mat. Ligger rett ved havet på vestsiden. Flotte solnedganger. Bra mat. Turen kan kombineres med bading – krystallklart vann. Tilgjengelig med båt eller langs veien. Les mer

Alitzerini

Alitzerini

Alitzerini
Alitzerini har svært god tradisjonell zakyntian mat. Spisestedet er det eldste på øya, fra 1600-tallet. Alitzerini ligger i fjelllandsbyen Kiliomeno, som i seg er verdt et besøk. Legg også inn litt tid til det lokale utsalget av tradisjonelle jordbruksprodukter fra kvinnekooprativet i landbyen. Les mer

Zante Camping. Foto: K. W. L. Alsén

Zante Camping. Foto: K. W. L. Alsén

Zante Camping Tragaki
Den store overraskelsen; en campingplass. Men tavernaen på denne campingplassen har et utmerket Zakyntisk kjøkken med nydelige hjemmelaget, tradisjonskost. Middagen kan kombineres med bading i svømmebassenget eller stranda nedenfor. At vi anbefaler dette stedet skyldes at eieren i en årrekke har levert god mat. Vi er innom minst 2 ganger i året. Et rimelig alternativ. Les mer
Reklamer

Blogg på WordPress.com.